Chinese sterrenbeelden

De dierenriem van de chinese astrologie

Het ontstaan van de Chinese diertekens is een raadsel. Volgens sommige bronnen zou de Chinese Astrologie 1000 jaar voor christus ontstaan zijn, volgens anderen komt ze van Boeddha. Er bestaat een legende over Boeddha, die op het einde van zijn leven op Aarde, de dieren tot zich riep. Hij beloonde hun trouwe diensten door elk dier te laten regeren over een Maanjaar. Elk Maanjaar kreeg de naam van het dier en zou ook gekenmerkt worden door zijn kwaliteiten. De twaalf dieren zouden het Chinese Wiel of Rad vormen. Zij weerspiegelen de kosmos.

Er zijn twaalf dieren, van Rat tot Varken. Ieder jaar is er een nieuw dier. Deze 12 dieren geven al een goede beschrijving van de verschillende persoonlijkheidstypen. De meeste mensen zijn echter niet zuiver één van deze types maar hebben de kenmerken van meerdere dieren. Elke persoon is namelijk samengesteld uit drie dieren:

  • Eén dier voor het geboortejaar.
  • Eén dier voor de geboortemaand.
  • Eén dier voor het geboortetijdstip ook wel het Ascendantdier genoemd.

Het Jaardier staat voor je uiterlijk gedrag: Hoe je je naar buiten toe gedraagt.
Het Maandier valt samen met de westerse astrologie en speelt een belangrijke rol bij de vorming van onze persoonlijkheid en relaties.
Het Innerlijk dier leiden we af van het geboortetijdstip en zegt iets over je innerlijk.

In de Chinese Astrologie gaat men er niet vanuit dat we een bepaald dier moeten worden, maar dat we de kwaliteiten van de dieren moeten zíjn. De dieren stellen onze zielsinhoud voor. De eigenschappen van de dieren zijn die kwaliteiten, die we ons eigen moeten maken om onze levensweg te kunnen volgen.